De Verenigde Naties heeft / hebben vergaderd

verenigde naties heeft hebben vergaderd

Gebruik je een enkelvoud of meervoud in De Verenigde Naties heeft / hebben vergaderd?

Een van de eerste dingen die NT2-cursisten leren is de overeenkomst tussen het onderwerp en de persoonsvorm van een zin – ook wel congruentie genoemd. Op hogere niveaus blijkt soms dat de keuze tussen enkel- en meervoud niet zo eenvoudig is. Want zeg je nou De Verenigde Naties hebben vergaderd of De Verenigde Naties heeft vergaderd? En als je de afkorting VN gebruikt?

Veel variatie

In de praktijk lijken alle varianten voor te komen:

 • De Verenigde Naties hebben vergaderd.
 • De Verenigde Naties heeft vergaderd.
 • De VN hebben vergaderd.
 • De VN heeft vergaderd.

Het probleem bij deze kwestie is dat Verenigde Naties in de vorm natuurlijk een meervoud is maar veel mensen toch ook sterk denken aan één organisatie. Bij de afkorting lijkt die neiging nog sterker te zijn. Andere voorbeelden:

 • De NS rijdt met minder treinen.
 • De Nederlandse Spoorwegen zocht naar een manier om reizigers beter te informeren.
 • De Nederlandse Spoorwegen bestellen 88 extra sprinters.
 • De Filipijnen is een land in Azië dat uit ongeveer 7000 eilanden bestaat.
 • De Filipijnen zijn een van de topbestemmingen om te gaan zeevissen.
 • De Verenigde Staten is van plan om te veiligheid van 5G-netwerken te verbeteren.
 • De VS gaan meer humanitaire hulp bieden in Afghanistan.

Adviessites

De variatie uit de praktijk zie je ook terug op Nederlandse taaladviessites. De Nederlandse Taalunie keurt alle varianten goed. Onze Taal heeft een voorkeur voor het meervoud als de naam voluit wordt geschreven en vindt beide vormen goed bij de afkorting. De Schrijfwijzer maakt een onderscheid tussen landen enerzijds (meervoud) en bedrijven en groepen anderzijds (enkelvoud). Ook de ANS benoemt de variatie.

Oefenen in de les

Dit is niet een onderwerp dat je per se apart hoeft te oefenen met cursisten, maar je kunt er natuurlijk vragen over krijgen. Op grond van wat hierboven staat, kun je volgens mij prima volstaan met het antwoord dat enkelvoud en meervoud beide mogelijk zijn. Je kunt natuurlijk samen met cursisten een lijstje aanleggen van voorkomende gevallen; dat kan het voor hen vooral makkelijk maken om zinnen waarin deze woorden voorkomen te begrijpen. Het kan leuk of nuttig zijn om de vergelijking te maken met andere talen. Gesprekken over de verschillen tussen talen dragen naar mijn mening bij aan de algemene verhoging van het taalniveau. Bovendien vinden cursisten het vaak leuk om over te praten.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.