Hoeven of moeten?

hoeven of moeten

Gebruik je hoeven of moeten?

Het gebruik van hoeven en moeten in negatieve zinnen is niet zo makkelijk uit te leggen. Het verschil is vaak subtiel, en er zijn ook gevallen waarin beide werkwoorden goed zijn. Grofweg kun je dit verschil aanhouden: hoeven gebruik je in de betekenis ‘het is niet noodzakelijk / verplicht’ en moeten in de betekenis ‘het is beter om niet te …’. Vergelijk:

  • Je hoeft niet alles op te eten. (er mag best wat overblijven)
  • Je moet niet alles opeten. (het is beter als je niet alles opeet)

Noodzaak en werking

Je zult echter ook zinnen tegenkomen, waarin dit onderscheid niet zo duidelijk is. Het is nodig om dan wat preciezer te kijken naar de werkwoorden. Je kunt de betekenis van moeten/hoeven heel algemeen uitdrukken als de ‘noodzaak’ en wat uitgedrukt wordt door het tweede werkwoord als de ‘werking’. Je kunt zowel de noodzaak als de werking ontkennen. Er zijn dan vier mogelijkheden:

noodzaakwerkingwerkwoordvoorbeeld
positiefpositiefmoetenJe moet op tijd komen. (het is noodzakelijk dat je op tijd komt)
positiefnegatiefmoetenJe moet vandaag nog niet gaan werken; je bent nog ziek. (het is beter als je niet gaat werken)
negatiefpositiefhoevenWij verzorgen alles, u hoeft nergens aan te denken. (het is niet noodzakelijk dat u ergens aan denkt)
negatiefnegatiefhoevenJe hoeft niet niet naar hem te luisteren, (als je maar niet doet wat hij zegt). (het is niet noodzakelijk dat je niet naar hem luistert)

Negatieve elementen

Die laatste mogelijkheid komt alleen in zeer specifieke situaties voor. Ingewikkelder wordt het in zinnen waarin het negatieve element wordt uitgedrukt door woorden als slechtsalleen maarnauwelijksminder, enz. Meestal kun je ook dat wel herleiden tot het bovenstaande schema, maar als je echt details wilt weten, kun je bijvoorbeeld de ANS raadplegen.

Zonder negatief element gebruik je altijd moetenHoeven heeft verplicht een negatief element in de zin bij zich.

Oefenen in de les

Bij beginners kun je volstaan met het onderscheid ‘het is niet noodzakelijk/verplicht’ en ‘het is beter’. Als je Engels als steuntaal kunt (en wilt) gebruiken, is dit ongeveer te vergelijken met don’t have to (niet hoeven) en shouldn’t (niet moeten). Je kunt dit bijvoorbeeld oefenen door een aantal zinnen te laten zien. Eerst leg je zelf uit wat de betekenis van de zinnen is, en daarna vraag je (bij een nieuwe zin) of een cursist dit kan uitleggen. Vervolgens kun je vragen stellen met moeten, en die laten beantwoorden. 

Als je op hogere taalniveaus woorden als nauwelijksslechts, enz. behandelt, kun je hier ook nog even apart aandacht aan besteden, met vergelijkbare oefeningen. De betekenis is dan vaak wat lastiger uitleggen, maar tegen die tijd begrijpen cursisten ook al weer veel meer, waardoor dat meestal toch goed lukt.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.