Wie ben ik?

Aleid van de Vooren

Wie ben ik?

Iedereen kan leren om betere teksten te schrijven. Met die overtuiging ben ik in 2015 als freelancer taaltrainingen gaan geven naast mijn baan aan de Hogeschool van Amsterdam. Vaak is veel winst te behalen in het verbeteren van het schrijfproces. Niet meer meteen gaan zitten schrijven, maar eerst nadenken over wat je nou eigenlijk wilt schrijven, wat je met je tekst wilt bereiken en voor wie je eigenlijk schrijft. Dit is dan ook een belangrijk aspect van alle schrijftrainingen die ik geef. Daarnaast komen ook aspecten als formuleren en spelling aan bod. De inhoud van een training hangt voor een groot deel af van jou. Wat wil jij leren? Wat vind jij moeilijk als je een tekst schrijft? Dat is allemaal van belang om tot een goede schrijftraining te komen.

Nederlandse taalkunde

In de jaren 90 studeerde ik Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Taalkunde. Die studie heeft mijn liefde voor onze mooie taal alleen maar vergroot. Na mijn afstuderen heb ik een tweejarige Pabo-opleiding gedaan aan de Hogeschool van Amsterdam. Geen heel logische volgorde, maar het onderwijs trok. Gelijktijdig werkte ik ook op een basisschool in Amsterdam-Noord, waar ik in verschillende groepen bijsprong als klassenassistent, en later ook als docent.

Onze Taal

Toch ben ik daarna niet meer in het basisonderwijs gaan werken, omdat er een andere, prachtige kans voorbij kwam: een baan als taaladviseur bij Onze Taal. Daar heb ik met ontzettend veel plezier bijna zes jaar gewerkt. In die tijd heb ik – naast het beantwoorden van taalvragen – meegewerkt aan diverse boeken, en vooral: me hard gemaakt voor het geven van meer trainingen, want dat onderwijs bleef trekken. Toen gaf ik ook mijn eerste spelling- en schrijftrainingen. Dat vond ik zo leuk, dat ik er in 2011 helemaal mijn werk van heb gemaakt: ik werd docent Taalbeheersing en communicatieve vaardigheden bij de opleiding HBO-Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over lesgeven en onderwijs. Zoals gezegd ging ik in 2015 naast deze baan aan de slag als freelancer.

Boeken

Toen ik bij Onze Taal werkte, heb ik meegeschreven aan een aantal boeken, zoals het Witte Boekje, Grammatica Geregeld en Taal-top-100. In 2014 hielp ik Freerk Teunissen met het schrijven van het boek Tekststructuur – waar ik nu bij trainingen nog steeds veel mee werk. En in 2019 verscheen Onderzoek in de juridische praktijk, dat ik samen met Fiona Frank schreef.

Taaltrainer

Inmiddels werk ik fulltime als zelfstandig taaltrainer. Ik geef allerlei soorten trainingen over het Nederlands: spelling- en schrijftrainingen, algemene opfristrainingen en zelfs trainingen over notuleren. Daarnaast geef ik veel trainingen aan anderstaligen die Nederlands willen leren (NT2). In al mijn trainingen lever ik maatwerk, zodat mijn klanten leren wat ze willen leren: beter Nederlands!

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.