De aanhef boven e-mails

aanhef boven e-mail

Welke aanhef gebruik je in het Nederlands boven verschillende soorten e-mails?

Aan het schrijven van goede e-mails zitten veel verschillende aspecten die cursisten moeten leren. Een daarvan is de juiste aanhef. Welke aanhef je het best kunt gebruiken, hangt erg af van de context. Kort gezegd gelden de volgende regels:

  • Mails aan vrienden begin je bijvoorbeeld met Hoi [voornaam].
  • Mails aan geliefden of familie kun je ook beginnen met Lieve [voornaam].
  • Heel formele zakelijke mails aan onbekenden begin je meestal met Geachte heer [achternaam] of Geachte mevrouw [achternaam].
  • Minder formele zakelijke mails kun je goed beginnen met Beste [voornaam achternaam] of Beste [voornaam].
  • Zakelijke mails aan collega’s of mensen met wie je regelmatig contact hebt, kun je goed beginnen met Beste [voornaam].
  • In de aanhef gebruik je geen titels of voorletters.

Zeker bij mails aan vrienden zijn er veel mogelijkheden. Varianten als Hai, ha, hi of alleen een voornaam komen ook voor. Meer over de aanhef in zakelijke mails lees je op mijn algemene website

Oefenen in de les

E-mails schrijven kun je al snel met cursisten oefenen, bijvoorbeeld door ze elkaar (of jou) een korte mail te laten sturen over een eenvoudig onderwerp. Je kunt dan meteen bespreken welke aanhef je gebruikt bij mails aan vrienden. Zakelijke mails komen meestal pas op hogere niveaus ter sprake. Je kunt dan verschillende opties voorleggen, bijvoorbeeld in een quiz, en bespreken wanneer welke aanhef gepast is. Je kunt ook bespreken welke aanhef ze weleens tegenkomen in brieven en mails die ze ontvangen. Je kunt daar nog meer aan koppelen, bijvoorbeeld de relatie met de keuze tussen u en jij. Bij een mail die begint met hoi, past u natuurlijk niet goed.

Zeker bij cursisten die (ook) Engels spreken, is het verstandig om aandacht te besteden aan het gebruik van Lieve. In het Engels is het volkomen geaccepteerd om ook vrij formele brieven en e-mails te beginnen met Dear. Hoewel de letterlijke vertaling daarvan Lieve is, zijn de gebruiksmogelijkheden daarvan veel beperkter.

Dit onderwerp kan een leuke aanleiding zijn om verschillen tussen verschillende landen te bespreken. Hoe formeel of informeel ben je in mails? 

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.