Afsluitende zinnen voor e-mails

afsluitende zinnen voor e-mails

Welke zinnen gebruik je aan het eind van een e-mail?

NT2-cursisten vinden het vaak lastig hoe je een e-mail netjes moet afsluiten. Daarbij gaat het niet alleen om de afsluitende groet, maar ook om de laatste zin of zinnen daarvoor. Daarover lees je meer in deze lestip.

Sluit aan bij het doel

Hoe je een e-mail afsluit, hangt erg af van het doel en de hoofdboodschap van je e-mail. Bij een mail waarin je een verzoek doet, past een andere afsluiting dan bij een mail waarin je informatie geeft. Gebruik dus niet overal dezelfde afsluitende zin. Wat opties bij verschillende doelen:

  • Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd. (bij informatieve mail)
  • Graag ontvang ik uw reactie voor het einde van de week. (bij mail waarin je een voorstel doet)
  • Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten! (bij mail waarin je een afspraak maakt met een onbekende)
  • Alvast bedankt voor de betaling van deze openstaande factuur. (bij mail met betalingsherinnering)

Volledige zin

Zorg er altijd voor dat de laatste zin een volledige zin is. Op internet kom je nog wel afsluitende zinnen tegen als Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben, maar dat is ouderwets en grammaticaal geen volledige zin. Je moet die zin eigenlijk als volgt afmaken: Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben, verblijf ik, uw dienstwillige [naam en handtekening]. Die zin is erg onderdanig en zoals gezegd ouderwets. De moderne variant is Ik hoop dat ik u voldoende heb geïnformeerd of Ik vertrouw erop dat ik u voldoende heb geïnformeerd.

Oefenen in de les

Het is voor cursisten vaak prettig om een lijstje met standaardzinnen te hebben dat ze kunnen gebruiken. Je kunt ze natuurlijk zelf laten kijken naar mails en brieven die ze krijgen. Hoe eindigen die? Je kunt ook het overzicht van afsluitende zinnen downloaden en dat met hen delen. Ik heb deze lijst samengesteld uit eigen voorbeelden en verschillende boeken en websites. Je kunt de lijst bespreken en de zinnen in verschillende oefeningen laten toepassen. Geef bijvoorbeeld de kern van een e-mail en laat uit verschillende opties kiezen welke afsluitende zinnen daarbij passen. Stimuleer je cursisten ook om de zinnen te gebruiken in eigen e-mails.

Overzicht

In het e-boek 20 handige lijstjes vind je een overzicht (en dus nog 19 andere handige lijstjes!) Je kunt het via de knop hieronder kopen. Als je een workshop bij me volgt, krijg je het e-boek gratis bij het online lesmateriaal.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.