Een e-mail afsluiten

e-mail afsluiten

Hoe kun je een zakelijke of persoonlijke e-mail netjes afsluiten?

Zakelijke mails rond je vaak af met een afrondende zin. Na deze afsluitende zin druk je twee keer op enter, zodat er een regel wit tussen de zinnen staat, en dan sluit je echt af. Daarvoor kun je eigenlijk altijd Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten gebruiken. Welke van die twee je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ook Met hartelijke groet, is mogelijk, maar dat is wel wat informeler. Hoogachtend is een beetje ouderwets en erg formeel. 

Bij persoonlijke mails kun je op veel meer verschillende manieren afsluiten: GroetGroetjesGroetenDoeiTot volgende keer. Bij heel goede vrienden of familie kun je ook Liefs gebruiken. Soms ondertekenen mensen ook met alleen hun (voor)naam, maar dat kan wat onaardig overkomen.

Oefenen in de les

Bespreek met je cursisten eens welke manieren van afsluiting ze tegenkomen bij brieven en e-mails die ze krijgen. En wat doen ze zelf? Verzamel in je groep verschillende manieren en benoem welke afsluiting past bij welke situatie.

Het is voor schrijfonderwijs altijd handig om een voorraadje voorbeeldmails aan te leggen; die kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. In dit verband kun je bijvoorbeeld de volgende oefeningen doen: leg je cursisten enkele mails voor en laat ze hierbij een afsluitende zin en groet bedenken. Of: geef wat mails en afsluitende zinnen en laat bedenken welke bij elkaar horen. Het kan ook heel leerzaam zijn om ze juist iets te laten bedenken wat helemaal niet passend is – bijvoorbeeld een heel informele groet bij een formele mail, of andersom. Kunnen ze ook uitleggen waarom dat niet goed is?

Natuurlijk kun je ook een opdracht geven voor het schrijven van een hele mail, waar de afsluiting onderdeel van is, maar het werkt vaak ook goed om alleen naar een stukje van een mail te kijken.

Laat je cursisten in elk geval op verschillende niveaus met zowel informele als formele mails oefenen, zodat ze ook goed het verschil daartussen begrijpen.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.