Hoe kun je een e-mail goed beginnen?
Veel mensen vinden het lastig om een goede openingszin te schrijven bij een e-mail. Voor NT2-cursisten geldt dit nog sterker dan voor moedertaalsprekers. Daarom in deze lestip wat ideeën om een zakelijke e-mail goed te beginnen.
Begin met een datum
Vaak kun je verwijzen naar een datum waarop je contact hebt gehad met de lezer, of waarop er iets gebeurde dat voor jou de aanleiding vormde om te schrijven.
- Op 25 augustus ontvingen wij uw aanvraag voor een kapvergunning.
- Vanochtend spraken wij elkaar aan de telefoon omdat u op zoek bent naar een ruimte voor uw personeelsfeest.
- In uw melding van 6 oktober wijst u ons erop dat er afval gedumpt is in het park.
- Volgende week gaat groep 7 op schoolreisje.
Spreek je lezer aan
Je kunt er ook voor kiezen om je lezer direct aan te spreken, en te verwijzen naar de vraag die hij of zij je gesteld heeft.
- U hebt ons op 25 augustus een aanvraag gestuurd voor een kapvergunning.
- U hebt ons gevraagd welke mogelijkheden wij bieden voor het vieren van uw personeelsfeest.
- U hebt ons erop gewezen dat er afval gedumpt is in het park.
- Uw kind gaat volgende week, met heel groep 7, op schoolreisje.
Bedank je lezer
Vaak kun je beginnen met een bedankje. Dat komt natuurlijk heel vriendelijk over.
- Hartelijk dank voor uw aanvraag voor een kapvergunning.
- Hartelijk dank voor uw verzoek om informatie over het vieren uw personeelsfeest.
- Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u ons meldt dat er afval is gedumpt in het park.
Oefenen in de les
Geef je cursisten vooral wat goede voorbeelden – pas de zinnen eventueel aan aan hun niveau. Je kunt ze ook vragen om een tijdlang openingszinnen te verzamelen in brieven en e-mails die ze krijgen. Herkennen ze daarin de voorbeelden die je hebt gegeven? Laat ze vooral veel e-mails schrijven (of bijvoorbeeld alleen een inleiding), zodat ze verschillende openingszinnen kunnen oefenen. Geef feedback op de formulering en correctheid van de zin. Bespreek ook welke zinnen passend zijn in een bepaalde situatie en welke niet. Zoals bij alle schrijfopdrachten is het een goed idee om cursisten hun teksten met elkaar te laten vergelijken. Dan zien ze hoe het ook kan. Padlet is daar bij online lessen een goed hulpmiddel bij. Geef een situatie en laat iedereen op Padlet de openingszin opschrijven. Daarna geven ze eerst elkaar feedback voordat jij dat doet.
Overzicht
In het e-boek 20 handige lijstjes vind je een overzicht (en dus nog 19 andere handige lijstjes!) Je kunt het via de knop hieronder kopen. Als je een workshop bij me volgt, krijg je het e-boek gratis bij het online lesmateriaal.