Hoe schrijf je een opsomming?
Opsommingen zijn een goede manier om informatie overzichtelijk te presenteren. Maar hoe zit het met het gebruik van hoofdletters en kleine letters? Er zijn drie manieren om opsommingen te maken: in steekwoorden, in delen van zinnen en in hele zinnen. Elke vorm heeft zijn eigen regels. Het is het duidelijkst om deze vormen niet te mixen, maar bij elke opsomming voor één soort te kiezen.
Steekwoorden
Een opsomming in steekwoorden kan ‘in lopende tekst’ staan, als onderdeel van een zin, of onder elkaar met opsommingstekens (‘bullets’). Als de opsomming in lopende tekst zet, zet je komma’s tussen de onderdelen en het woord en voor het laatste onderdeel. Voor de opsomming begint, zet je een dubbele punt.
Het examen bestaat uit vier onderdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven.
Als je de opsomming onder elkaar zet, zet je ook een dubbele punt na de inleidende zin. De delen van de opsomming schrijf je met kleine letters. Je gebruikt geen leestekens.
- Het examen bestaat uit vier onderdelen:
- lezen
- luisteren
- spreken
- schrijven
Delen van zinnen
Een opsomming kan ook uit delen van zinnen bestaan. Zo’n opsomming zet je altijd onder elkaar met opsommingstekens. Boven de opsomming staat een inleidende zin, die eindigt met een dubbele punt. Zorg ervoor dat de delen van de opsomming grammaticaal aansluiten bij de inleidende zin. De onderdelen van de opsomming beginnen met een kleine letter en eindigen met een puntkomma. Het laatste onderdeel eindigt met een punt.
- In deze training leert u:
- wat het belang van non-verbale communicatie is in salesgesprekken;
- hoe u structuur geeft aan een salesgesprek;
- hoe u aarzelende mensen overtuigt om een aankoop te doen;
- welke fouten veel mensen maken in een salesgesprek.
Hele zinnen
Een opsomming met hele zinnen kan bestaan uit vragen of uit mededelende zinnen. Het is het best om deze niet te mixen. De inleidende zin eindigt op een punt als er de /het volgende of als volgt in staat. In andere gevallen zet je een dubbele punt. De onderdelen van de opsomming beginnen met een hoofdletter en eindigen met een punt of vraagteken.
- Om tot een goed advies te komen, moeten we het antwoord hebben op de volgende vragen.
- Welk budget is beschikbaar?
- Aan welke eisen moet de software voldoen?
- Hoeveel mensen moeten (gelijktijdig) met de software werken?
- U kunt aan het onderzoek deelnemen als u voldoet aan deze voorwaarden:
- U verkeert in goede gezondheid.
- U bent ouder dan 18 jaar.
- U woont meer dan 5 jaar in de gemeente X.
Oefenen in de les
Een opsomming in steekwoorden kun je al door beginners laten maken (denk bijvoorbeeld aan een recept), maar de andere vormen zul je denk ik pas vanaf B1 tegenkomen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende opsommingen laten zien en cursisten laten kijken naar de verschillen, waarbij je let op het gebruik van hoofdletters, leestekens en zinsbouw. Op die manier ontdekken cursisten zelf een groot deel van de regels.
Vervolgens kun je zelf opsommingen laten maken. Vaak gaat dat makkelijker als je aangeeft waar de opsomming over moet gaan. Daarvoor kun je aansluiten bij het onderwerp van je methode, maar ook bij het werk van je cursisten. Je kunt ze bijvoorbeeld laten vertellen wat de vereisten zijn voor de functie die ze hebben, of wat de belangrijkste werkzaamheden zijn. Laat ze vervolgens elkaar feedback geven op de opsommingen.