Peerfeedback: nuttig of niet?

Hoe zorg je voor goede peerfeedback?

Feedback krijgen en verwerken is een van de belangrijkste instrumenten om van mensen betere schrijvers te maken. Veel docenten weten dat en stoppen heel veel tijd in het geven van feedback. Maar je kunt ook heel goed peerfeedback inzetten: cursisten geven dan elkaar feedback. Dat moet je wel goed begeleiden, zodat de feedback inderdaad nuttig is. Hier vind je wat tips om dat goed te laten verlopen.

Voordelen van peerfeedback

Eerst wat voordelen van peerfeedback. Een belangrijk punt is dat beide partijen hier veel van leren. Dat is vaak duidelijk voor degene die feedback ontvangt, maar ook degene die feedback geeft, leert heel veel. Je moet immers heel scherp kijken naar de tekst om die van goede feedback te voorzien. Daar leer je zelf ook weer van. Feedback geven op de tekst van een ander kan helpen om je eigen teksten te verbeteren. Je eigen tekst op fouten nalezen is namelijk veel moeilijker dan die van een ander. Maar als je hebt gezien wat er goed en fout gaat bij een ander, kun je dat wel makkelijker herkennen in je eigen teksten.

Schrijfrondes

Zeker bij langere teksten loont het erg om je cursisten te laten schrijven in rondes. Daar kun je ook gebruik van maken als je feedback laat geven. Feedback op een schrijfplan gaat vrij snel, maar levert veel op. Laat een schrijfplan dus altijd door een medecursist bekijken. Begrijpt die wat de ander wil gaan doen? Welke vragen roept het schrijfplan nog op? Ook de eerste versie van een tekst is heel geschikt voor peerfeedback. De focus ligt dan op de inhoud en structuur. Het werkt vaak goed om een lijstje met basisvragen te geven over de indeling van de tekst.

Feedback op spelling en grammatica

Ook feedback op spelling en grammatica is goed mogelijk. Je kan bijvoorbeeld een bepaalde regel uitlichten en de tekst daarop laten beoordelen. Zo gericht werken, levert vaak meer op dan een brede opdracht als ‘geef feedback op de tekst’. Cursisten weten dan niet goed waar ze op moeten letten. Ook hierbij zijn duidelijke richtlijnen dus belangrijk om goede feedback te krijgen.

Op zoek naar werkvormen?

In de e-learning De NT2-docent als schrijftrainer staat de informatie van deze website gegroepeerd op onderwerp. Bovendien staan bij elk onderwerp een of meer werkvormen uitgelegd – vaak met concrete oefeningen die je zó kunt overnemen.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.