Hoe pak je het schrijven van een tekst handig aan?
Veel mensen die een zakelijke tekst moeten (of willen) schrijven, openen gewoon een nieuw Word-bestand en beginnen te typen. Dat leidt vaak tot veel schrappen en herschrijven, of tot onduidelijke teksten die van de hak op de tak springen. Als het schrijven opdeelt in drie fases, ga je gestructureerder te werk. Dat levert een betere tekst op, die meestal ook nog sneller af is.
Voorbereiden
In de voorbereidende fase denk je na over je tekst en zoek je alle benodigde informatie bij elkaar. Je maakt wel aantekeningen (al dan niet digitaal), maar werkt nog geen hele alinea’s uit. Wel maak je een schrijfplan, dat de basis voor je tekst wordt.
Schrijven
Als je tevreden bent over het schrijfplan, kun je daadwerkelijk gaan schrijven. Je werkt dan het schrijfplan uit tot een volledige tekst. Door het voorwerk dat je hebt gedaan, gaat dit als het goed is redelijk snel. Als de eerste versie af is, lees je die nog een keer kritisch door, waarbij je vooral let op de structuur en inhoud. Belangrijke vragen die je jezelf stelt, zijn: Klopt de volgorde die je van tevoren had bedacht inderdaad? Komt je boodschap duidelijk over? Daarna herschrijf je (delen van) je tekst.
Redigeren
Als ook de tweede versie af is, kun je je tekst het best even wegleggen, want je eigen tekst controleren op fouten is erg lastig. Daarna lees je je tekst heel langzaam – woord voor woord – door. Je controleert de spelling en grammatica. Vertrouw daarbij niet alleen op de spellingcontrole (maar gebruik die wel); zoek dingen op waar je over twijfelt.
Op zoek naar werkvormen?
In de online cursus De NT2-docent als schrijftrainer staat de informatie van deze website gegroepeerd op onderwerp. Bovendien staan bij elk onderwerp een of meer werkvormen uitgelegd – vaak met concrete oefeningen die je zó kunt overnemen.