Variatie in teksten

variatie in teksten

Hoe leer je cursisten om meer variatie in hun teksten aan te brengen?

NT2-cursisten hebben vaak de neiging om al hun zinnen hetzelfde op te bouwen: volgens de gewone hoofdzinvolgorde. Dat is niet zo mooi. Veel beter is het dan ook om te zorgen voor meer variatie in de teksten, bijvoorbeeld door te spelen met de woordvolgorde.

Voordat je cursisten gevarieerd kunnen schrijven, moeten ze natuurlijk bekend zijn met de verschillende woordvolgordes die er in het Nederlands mogelijk zijn. Maar dat alleen is niet genoeg. Je moet je cursisten er ook op wijzen dat het belangrijk is om variatie in woordvolgorde aan te brengen; niet elke cursist merkt dat zelf. Maar waarom eigenlijk?

Variatie in woordvolgorde heeft een paar voordelen. Ten eerste is een tekst met meer variatie leuker om te lezen. Als elke zin met het onderwerp begint, wordt dat al snel saai. Ten tweede kun je met inversie zinnen beter op elkaar laten aansluiten. Vergelijk onderstaande zinnen:

  • Controleer uw gegevens goed. Klopt alles? U hoeft dan niets te doen.
  • Controleer uw gegevens goed. Klopt alles? Dan hoeft u niets te doen.

In het tweede voorbeeld sluiten de zinnen door de andere woordvolgorde beter op elkaar aan.

Op mijn algemene website vind je tips voor andere manieren om variatie aan te brengen in een tekst.

Oefenen in de les

Het is zoals gezegd, meestal nodig om je cursisten expliciet te wijzen op het feit dat het goed is om te variëren in een tekst. Je kunt dat al doen zodra ze zinnen met inversie hebben geleerd. Door ze dit ook op schrift te laten toepassen, is de kans bovendien groot dat ze de afwijkende woordvolgorde in deze zinnen sneller leren. Het is belangrijk dat ze goed oefenen met zinnen met inversie. Hier vind je daar verschillende werkvormen voor.

Je kunt je cursisten ook feedback laten geven op elkaars teksten: is er inversie in gebruikt? Zijn er nog zinnen waarbij dat ook goed zou kunnen? Natuurlijk kun je ze ook in hun eigen teksten laten zoeken naar zinnen met en zonder inversie.

Meer taal?

De nieuwsbrief voor NT2-docenten verschijnt elke week: zo krijg je elke week een nieuwe lestip! In de maandelijkse nieuwsbrief van AV Taaltraining lees je alles over mijn andere activiteiten.

Naam(Vereist)
Welke nieuwsbrieven wil je krijgen?(Vereist)
Algemene Voorwaarden en Privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.